Att äga ett hus innebär att man också har en ganska stor frihet i att hyra ut delar av det – eller hela villan – om man vill få in lite extra pengar eller om man vill testa att exempelvis bo i ett annat land under en period. Man kan även se att många villaägare utnyttjar den möjligheten som ett Attefallshus för med sig. Genom att inreda detta som en bostad så kan man också hyra ut byggnaden och genom detta dels finansiera bygget – och dels på sikt tjäna pengar på den.
Som kuriosa så var detta faktiskt också en av tankarna när Attefallshuset presenterades. Genom att möjliggöra för villaägare att bygga ett Attefallshus – utan bygglov – så hoppades man att en del av bostadskrisen i våra större städer skulle lösas. Det finns alltså – som ett litet sidospår – ett värde i att du som villaägare ser över dina möjligheter att bygga ett Attefallshus. Det är något som verkligen kan komma att löna sig på sikt – och som dessutom innebär att du hjälper en person att hitta en bostad på köpet.
Det om det. Oavsett anledning så måste man tänka på vissa saker om man vill hyra ut hus. En sak som direkt ska klargöras handlar om att du inte behöver fråga om lov eller ansöka om något tillstånd. Det skiljer sig från om man vill hyra ut exempelvis en bostadsrätt då man alltid måste se till att ha ett godkännande från sin BRF innan man kan börja jakten på en hyresgäst.
Skälig hyra är ett måste
Har du en villa som du vill hyra ut så är det egentligen bara att göra det. Men, givetvis så finns det ändå saker att tänka på. En viktig sådan handlar om hyra. Du vill inte gå minus på att hyra ut – det är självklart – men du ska heller inte se din uthyrning som en väg mot rikedom. Den hyra du begär ska baseras på dina egna omkostnader vad gäller drift och kapital. Du kan inte höfta fram en hög månadshyra och tänka dig att du ska bli rik på din uthyrning. Idag finns det sidor på nätet där du kan ta hjälp med att räkna ut vad som är en skälig hyra att begära.
Hyra ut hus via bostadsförmedling
På dessa sidor kan du även med fördel lägga ut din villa och hitta en bra hyresgäst. Fördelen med att gå via en bostadsförmedling är att en stor del av jobbet redan är gjort. Genom detta så slipper du själv hålla på med en massa bakgrundskontroller och se över exempelvis betalningsanmärkningar och referenser: alla som registrerar sig är kontrollerade. Din uppgift är att välja en hyresgäst som du känner att du klickar med och som du upplever som trygg och säker. Viktigt är att ni båda också kommer överens om villkoren. Ta gärna hjälp med att exempelvis skapa en inventarielista och besiktiga – och fotografera – tillsammans i huset. Detta minskar risken för framtida konflikter. Tänk även på försäkringar och rådgör med era respektive bolag om vilka sådana ni ska ha.