Har du tänkt att bosätta dig i ett annat land under vinterhalvåret? Har dina barn flyttat ur boet och lämnat dig ensam i huset? Har du tänkt dig att testa att flytta till en annan stad, men är osäker på om du kommer att trivas? Att bara sälja ett hus innebär att man tar en risk och en chansning som kan slå fel.
Genom att välja att hyra ut hus så kan man prova på lite försiktigt – och samtidigt också hjälpa en annan person att hitta en bostad. Att hyra ut hus ger dessutom lite välbehövligt klirr i kassan. Det behöver heller inte handla om att du väljer att hyra ut hela bostaden. Det finns många exempel på där man styckar av enskilda rum, inreder källaren eller – som vanligt numera är – att man bygger ett attefallshus och hyr ut det. Oavsett vilket så finns det saker att tänka på.
Vi tänkte gå igenom lite mer kring att hyra ut hus, vad man ska undvika och hur man ska agera för att hitta en trygg hyresgäst. Detta gör vi genom att svara på några vanliga frågor som ser ut enligt följande:
Vad ska jag tänka på innan jag väljer att hyra ut hus?
Det behövs inget tillstånd för att hyra ut hus – men det finns ändå regler som exempelvis stipulerar vad som är att anse som en rimlig hyra att begära. Grundregeln är att hyran ska vara skälig och täcka dina kostnader för drift och kapital. Skulle du välja att hyra ut en bostadsrätt så måste du ha tillstånd för detta, men det gäller alltså inte om du äger ett hus som du vill hyra ut. Hur du räknar ut hyran? Idag finns fina verktyg att använda dig av på internet.
Hur hittar jag en hyresgäst?
Svårigheten ligger inte i att hitta en hyresgäst – det handlar om att hitta rätt. Du kommer att få ett antal intressenter och tyvärr så finns otaliga exempel på misskötsel i samband med andrahandsuthyrning. Ett tips är att lägga ut bostaden hos en seriös förmedlare där alla profiler och medlemmar registrerar sig via bankid. Samtrygg är ett exempel på en sida som verkar för en schysst andrahandsmarknad där hyresgäster och uthyrare kan hitta varandra utan risk för att bli lurade.
Vad ska jag tänka på i övrigt?
En viktig fråga gäller givetvis eventuella skador på huset och inredning och vem som bär ansvaret för dessa. Dels så handlar detta om försäkringar. Du ska ha kvar din hemförsäkring, men även din hyresgäst ska teckna en separat sådan. Kolla gärna med försäkringsbolaget om vad som rekommenderas innan ni skriver ett avtal. Dels dock så handlar det även om att klargöra vilka skador som redan finns – och vilka som har tillkommit i efterhand och då uthyrningen påbörjats. Se till att det finns en inventarielista som du och hyresgästen signerar innan, ta foton på exempelvis fläckar och annat – och ge hyresgästen möjlighet att göra detsamma. I övrigt? Du måste räkna med ett visst slitage. Någon ska trots allt bo och leva i huset, eller hur?