Rätt färg skapar magi

Med rätt kulör kan du få ett rum att se större eller mindre ut. En kulör kan även vara lugnande eller energigivande – och mycket mer. Valet av kulör har därför stor betydelse när du ska måla om.

Ljusa kulörer får ett rum att upplevas större än vad det egentligen är, medan mörka toner har motsatt effekt. Olika kulörer påverkar också vårt sinne. Blått är en omtyckt kulör i sovrum eftersom den är lugnande och bidrar till återhämtning. Likaså är grönt rogivande, men färgen kan också upplevas som spännande, precis som naturen. Eftersom färg har betydelse för hur du upplever ett rum, gäller det att vara noga i ditt val av kulör. Men stirra dig inte blind enbart på kulören, samspelet mellan kulör och färg på övrig inredning är också av betydelse. Det gäller att ha ett helhetstänk.

Matt eller blank färg

Flera färgtillverkare har idag gratis appar som du kan ladda ner till din padda eller mobil, för att enkelt se hur rummet skulle se ut i olika kulörer. Färg är dock inte bara kulör utan även yta, vilket kan vara svårt att uppfatta på en skärm. En och samma kulör finns i allt ifrån helmatt till högblank, vilket också påverkar upplevelsen av resultatet. Därför kan det många gånger vara bra att även provmåla direkt på väggen eller på en bit kartong innan du slutligen bestämmer dig. Tycker du att det är svårt att välja färg och kulör kan du ta hjälp av en professionell målare. Läs mer om målning på denna hemsida: vafomaleri.se